Sertleşme bozukluğu tanımı; aynı partnerle 3 ay veya daha fazla devam eden cinsel ilişki sırasında sertlik olmaması ya da sertliği sürdürememe durumudur. Burada 3 tane önemli kritik nokta var.
İlişki; mastürbasyon sırasındaki sertleşme derecesi bizim için bir kriter değil de mutlaka ilişki olması lazım.
Partner; aynı partnerle ve her zaman olması lazım.
Süre; 3 aydır sürekli ve yenileyici bir şekilde devam ediyorsa o zaman sertleşme bozukluğu olabilir diye söyleyebiliyoruz.
Her 10 erkeğin yedisinde sertleşme bozukluğu var. Dünya Sağlık Örgütü, yaptığı açıklamada, 2025 yılında yaklaşık 330 milyon erkeğin sertleşme bozukluğundan mustarip olacağını söyledi. Sertleşme bozukluğu çok yaygın gözüküyor ama maalesef doktora gelme oranı çok az. Yapılan araştırmalarda sertleşme bozukluğu olan yüz erkeğin sadece 15 ila 20 tanesi doktora başvuruyor ve bir tedavi uygulanıyor.
Neden Sertleşme Bozukluğu Olur ?
İki ana temel nedenimiz var. Organik ve psikolojik nedenler. Bunlar ayrı ayrı da olabilir. İç içe de geçmiş olabilir. Bu olayda temel felsefe şu; sertleşme erkek için güç ve iktidar demek sertleşmesini kaybeden erkek gücünü ve iktidarını kaybeder. Dolayısıyla sorunu sadece organik bile olsa mutlaka altında bir psikolojik alt tabanı yatmaktadır.
Psikolojik çok fazla neden sayılabilir. Aşırı yorgunluk, stres, partner uyumsuzluğu vs. vs. sayılabilir. En önemlisi performans kaygısıdır. Performans kaygısı olup olmadığını aslında biz muayene sırasında az çok anlayabiliyoruz. Sizde anlayabilirsiniz. Örneğin;
Birinci kriter; mastürbasyon sırasında sertleşme tam olur ama ilişki sırasında sertleşme olmaz.
İkinci kriter; aynı partnerle farklı zamanlarda örneğin pazartesi günü sertleşme çok iyi iken perşembe günü sertleşme bozukluğu olabilir ve bu tekrar edicidir.
Üçüncü kriter; en farklı partnerlerle sertleşme bozukluğu olması, bir partner ile sertleşmenin tam olması, diğeri ile olmaması. İşte bu kriterlerden bir tanesi var ise ortada bir performans kaygısı var demektir. O zaman hiçbir tedavi yapmamıza gerek yoktur.
Organik nedenlerde en sık gördüğümüz sorun damarsal problem. Gelen kan akımı ile giden kan akımı arasında bir denge olması gerekiyor. Gelen kan akımı az ya da giden kan akımı fazla olursa o zaman bir sertleşme bozukluğu ortaya çıkabilir.
Yine penisin sinirlerinde bir problem varsa ana sinirlerinde ya da içindeki sinirsel ileti de bir problem varsa o zaman sertleşme bozukluğu görebiliyoruz.
Bir diğer durum penis hastalıkları ve özellikle penisin zarında meydana gelen kalsifikasyon dediğimiz peyroni hastalığı. Yine penis kırıklarından sonra sertleşme bozukluğu görülebilir.
Bir diğer durum ilaçlar. Özellikle tansiyon hastalarının ya da kalp damar hastalarının kullandığı bazı grup ilaçlar ciddi anlamda sertleşme bozukluğuna neden olabilir. Yine psikiyatrik ilaçlar sertleşme bozukluğuna neden olabilir.
Mastürbasyon eğer mastürbasyonu çok fazla sayıda ve uygunsuz yaparsanız cinsel döngünüze de aykırı hareket etmiş olursunuz.
Şeker hastalığı nasıl bir sertleşme bozukluğu yapıyor?
Sertleşme bozukluğu olan hastaların yüzde 50’sinde şeker hastalığı vardır. Çünkü şeker hastalığı tam dört mekanizma ile sertleşme bozukluğu yapıyor. Hem damarlarda hem sinirlerde hem de hormonlarda bozukluk yaratıyor. Üzerine bir de performans kaygısı eklediğimiz zaman sertleşme bozukluğu oluyor.
Sertleşme bozukluğum var. Fizyolojik mi, psikolojik mi ya da bilinçaltı mı?
Kendi durumunuzu saptayabilirsiniz.
Sorulacak 5 tane soru ve 2 tane de cevabımız var.
En sık gördüğümüz durum şu; Kişi gelir der ki düzenli ilişkimde, düzensiz ilişkimde mastürbasyonda sertlik kaybım var. Herhangi bir sosyal sorunum yok her şey yolunda, ama şeker hastalığım var, tansiyonum var, ameliyat oldum vesaire derse, ki bu en sık gördüğümüz durumdur. O zaman bunun adı fizyolojik sertleşme bozukluğudur.
Bir diğer çok sık karşılaştığımız durum şu: Yine hem düzenli ilişkide hem düzensiz ilişkide hem de mastürbasyonda sertleşme bozukluğu var. Fiziksel sorunumuz yok. Bu sefer sosyal sorun var. Sosyal sorun ne demek? Mesela eş anlaşmazlığı var işte cinsel davranış bozukluğu var. İşte birtakım stresleri var. Kişi işte iflas etmiş diyelim işini kaybetmiş vesaire gibi durumlarda o zaman durum açık, sebebi belli olduğu için psikolojik.
En sık sebeplerden bir tanesi daha oda şu yine her konuda sertleşme bozukluğu var, ama bu sefer fiziksel ve sosyal sorun da yok. Yani kişi diyor ki ben hayatım normal devam ediyor. 5 sene önce biz nasılsa şu anda da aynı fiziksel olarak herhangi tanı konulmuş hastalık var. İşte burada durum bilinçaltına giriyor. Çünkü sebebi belli değil.
Sigara içimi ve sertleşme bozukluğu
Sertleşme bozukluğu olanların %40’ının sigara içtiği bulunmuş.
Normal kişilere göre 1.7 kat arttırıyor. Peki sigara içim sayısıyla bir ilgisi var mı? Evet günde 20 adetten fazla içen yani bir paketten daha fazla sigara içenlerde oran 1.7 değil 2.1 oluyor. Yani sigarayı ne kadar çok içersek sertleşme bozukluğumuz o kadar fazla olabilir.
Peki bırakınca her şey normale dönüyor mu? Hayır. Hemen dönmüyor. 1 yılda düzelmeye başlanıyor.
Yine yapılan çalışmada gençlerle yaşlılar arasında bir fark var mı? Evet gençler yaşlılardan daha çok etkileniyor. Yani genç sigara içicilerdeki sertleşme bozukluğu yaşlı sigara içicilere göre çok daha fazla olduğunu tespit etmişler.
Sertleşme ve egzersiz
Haftada ortalama 3000 kalori harcayan kişilerde sertleşme bozukluğu %82 daha az gözüktüğünü biliyoruz. Bir de egzersiz yapan kişilerin testosteron hormonları daha yüksek olduğu için sertleşme kalitelerinin daha iyi olduğunu tespit edilmiştir.
Ön sevişmede sertlik var, tam vajenin ağzına geliyor, bitti.
Bu klasik bir problemdir. Mastürbasyonda da sertleşme oluyor. Mastürbasyon sırasında sertleşme oluyor, boşalıyor bir sıkıntı yor.
Vajenin ağzına gelince erkeğin zihni iniyor. Yani penis iniyor. Çünkü o anda yoğun bir enerji kaplıyor içerisine, her an bir şey olacak ve ben yapamayacağım ve sertleşmemi kaybedeceğim diye..
Bu durum fizyolojik olamaz.
Bu durumda kişilerin cinsel terapiste başvurması gerekir.
Bizi Takip Edin